^Back to Top
facebook

Honden Trimsalon

Kwispel Goes

Adres en Contact

De Gasperisstraat 22
4463 KK Goes
tel: 0113-323099 - 0640210020

 

Verzorging

Ondanks dat u uw viervoeter naar de trimsalon brengt is alleen een trimbehandeling niet afdoende om de vacht van uw hond optimaal te houden. U zult ook thuis uw huisgenoot regelmatig moeten borstelen en moeten inspecteren op eventuele klitten, ongewenste ongedierte, te lange nagels, ontstoken oren etc.

Als hij enkele dagen bij u in huis woont is het verstandig om met zijn eerste borstel beurt aan te vangen. Niet dat hij al zal gaan klitten, maar wel voor de gewenning van het geborsteld worden. Jong geleerd is nou eenmaal oud gedaan. In aanvang is een zachte haarborstel afdoende. Borstel uw pupje niet als hij net aan het spelen is, maar geef hem zijn borstelbeurt als hij rustig lig. Zet uw pupje op een tafel, waarop een antislipmatje legt (b.v. een douchmatje). Dit om het wegglijden te voorkomen, waardoor uw pupje angstig wordt voor op de tafel. Praat met hem/haar zodat hij/zij zich op gemak voelt. Borstel het haar lekker krachtig door, ook de poten, het hoofd, achter de oren, de voorborst en buik. De buik kunt u het beste borstel door de voorpootjes voorzichtig op te pakken, zodat hij op zijn achterpootjes staat, ook bij de voorpoten moet u de oksels borstelen, hier zit waarschijnlijk nog niet veel haar, maar uw pupje went er alvast aan, u tilt dan ook een voorpootje iets op en neem het iets zijwaarts, zodat u bij de oksel kan. Ook kunt u de pup op haar zij leggen zodat u rustig overal bij kunt, dit is een keuze die u zelf maakt. Borstel uw pupje zo?n kleine 10 minuten, wordt niet boos als hij iets niet direct wil, maar geef ook niet op, dan heeft hij gewonnen en zal hij later ook protesteren, omdat hij dan weet dat u opgeeft. Geef hem na zijn borstelbeurt een beloning, zodat hij weet na de behandeling krijgt hij wat lekkers en hij zal het als plezierig gaan ervaren. Dit is tevens al een prima oefening, tegen die tijd dat hij naar de trimsalon mag voor zijn eerste behandeling zal uw hondje het allemaal veel ontspannender ervaren, hij is het tenslotte al gewend dat hij op tafel behandeld wordt.

Borstelen van uw volwassen hond

Wacht niet te lang met de afspraak maken voor uw hond bij de trimsalon, ga liever een keer te vaak, dan een keer te weinig en uw hond moet bij de trimsalon onnodig een meer gevoelige behandeling ondergaan, omdat hij veel klitten heeft. In sommige gevallen als het te vervilt is kan de trimster alleen nog maar uw hond met de tondeuse kort scheren, daar het ontklitten voor de hond te pijnlijk wordt en het gevaar op de loer ligt, dat de huid beschadigt door teveel te moeten trekken aan de vacht. Voorkomen in dit geval is beter dan genezen.

Naast de behandeling van de vacht houdt de trimster ook controle op de huid, oren, nagels en ogen, zodat zij u op tijd kan alarmeren als een dierenarts bezoek gewenst is.

Nu borstel ( maar zeker ook met de kam) uw hond minimaal een maal per week (liefst 2 keer) goed door, vergeet niet de bekende plekken, die sneller gaan klitten, zoals de oksels, de liezen, de buik en achter de oren. Doe dit bij voorkeur altijd als de hond in rust is, niet in zijn speelse uurtje, hij zal dan weinig zin hebben in u geplande behandeling.

Borstel de vacht krachtig door en controleer daarna met een stalen kam of er geen klitten zijn achter gebleven.

Het ouder worden van uw maatje is geen plotselinge gebeurtenis, maar het is juist een langzame verandering. Doordat het een langzame verandering is zien we vaak dingen over het hoofd. Bij het ouder worden gaat het lichaam wat trager reageren en oudere honden hebben wat meer moeite met het accepteren van een verandering. Oudere honden slapen wat meer, zijn eerder moe en hebben behoefte aan regelmaat in hun leven.

Maar op welke leeftijd een hond oud is is moeilijk te zeggen. Grote honden worden vaak minder oud dan kleine honden. Ook geestelijk gaat de hond bij het ouder worden veranderen. Vaak wordt er gedacht dat je met een oudere hond maar weinig meer kunt doen, maar met wat extra aandacht en verzorging kan een oudere hond nog een actieve dag hebben. Als we ons bewust zijn van de veranderingen van ons maatje op de oude dag dan kan uw maatje, maar ook zeker uzelf nog heelveel plezier van hem beleven.

Het ouder worden gaat vaak onopgemerkt maar er komt een dag dat u duidelijk ziet dat uw maatje wat strammer loopt, niet zo makkelijk op de bank meer springt, langzamer eet of moeilijker door de verharing heen komt in het voorjaar.
Al deze dingen hebben te maken met het ouder worden.

Door de loop der jaren heeft u een dagelijkse routine ontwikkeld in de verzorging van uw maatje. Maar als uw maatje ouder wordt zult u wat meer aandacht moeten besteden aan de lichamelijke verzorging van uw maatje.

Het ouder worden van uw maatje is geen plotselinge gebeurtenis, maar het is juist een langzame verandering. Doordat het een langzame verandering is zien we vaak dingen over het hoofd. Bij het ouder worden gaat het lichaam wat trager reageren en oudere honden hebben wat meer moeite met het accepteren van een verandering. Oudere honden slapen wat meer, zijn eerder moe en hebben behoefte aan regelmaat in hun leven.

Maar op welke leeftijd een hond oud is is moeilijk te zeggen. Grote honden worden vaak minder oud dan kleine honden. Ook geestelijk gaat de hond bij het ouder worden veranderen. Vaak wordt er gedacht dat je met een oudere hond maar weinig meer kunt doen, maar met wat extra aandacht en verzorging kan een oudere hond nog een actieve dag hebben. Als we ons bewust zijn van de veranderingen van ons maatje op de oude dag dan kan uw maatje, maar ook zeker uzelf nog heelveel plezier van hem beleven.

Het ouder worden gaat vaak onopgemerkt maar er komt een dag dat u duidelijk ziet dat uw maatje wat strammer loopt, niet zo makkelijk op de bank meer springt, langzamer eet of moeilijker door de verharing heen komt in

het voorjaar. Al deze dingen hebben te maken met het ouder worden.

Door de loop der jaren heeft u een dagelijkse routine ontwikkeld in de verzorging van uw maatje. Maar als uw maatje ouder wordt zult u wat meer aandacht moeten besteden aan de lichamelijke verzorging van uw maatje.

Als uw maatje ouder wordt, wordt de vacht over het algemeen wat droger en vervilt de onderwol sneller. Het verharen gaat minder makkelijk dan toen uw maatje nog een paar jaar jonger was. Door voorzichtig te kammen of te borstelen kunnen we helpen de onderwol te verwijderen. Laat de hond hierbij zitten of liggen doordat lang stilstaan voor een oudere hond moeilijk is. Kam de vacht door van achter naar voren. Maak een opening net boven de staart en kam de vacht door van de huid naar beneden. Zo maakt u voorzichtig de overtollige wol los. Maak daarna een centimeter verder op richting de kop de opening en kam de wol los. Herhaal deze handeling totdat u bij de kop bent gekomen. U zult er versteld van staan hoeveel wol er los is gekomen. Op deze manier voorkomt u vervilting en heeft de vacht en huid te allen tijde lucht. Doordat de huid lucht krijgt voorkomt u dat uw maatje last krijgt van huidproblemen en nare luchtjes.

Als uw hond veel zwemt is het verstandig om na het zwemmen goed droog te wrijven. Een hond die nat zijn mand in gaat droogt zeer langzaam op en dat kan huidproblemen veroorzaken. Ook het ontstaan van hondengeurtjes is dan zeker.

Door een handdoek of deken over het kussen in de mand van uw maatje te leggen kunt u dagelijks de haren verwijderen door deze even uit te kloppen. Door wekelijks het hondendeken en handdoek uit te wassen helpt u om de vacht fris te houden en het voorkomt nare geurtjes.

Natuurlijk kunt u uit gemak voor uw huisgenoot besluiten om hem of haar lekker kort te laten knippen en/of scheren bij de trimsalon, dit voorkomt thuis voor de senior een hoop ergenis, als u weer met de borstel komt aandraven en deze oudere eigenlijk al wat strammer is en niet echt meer de behoefte heeft aan het gepluk en gekam aan zijn lijfje.